UNIT PENYELIAAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN

Unit Penyeliaan Penolong Pegawai Perubatan Hospital UiTM telah ditubuhkan pada 18 Februari 2022 setelah mendapat kelulusan dari Jawatankuasa Pengurusan Hospital UiTM.Unit ini ditubuhkan setelah Hospital UiTM mendapat 3 orang Penolong Pegawai Perubatan yang telah dinaikan pangkat ke gred U32 pada bulan Februari 2022.Unit Penyeliaan Penolong Pegawai Perubatan merupakan satu unit dibawah pengurusan hospital yang sangat penting dalam pengurusan sumber dan penyeliaan klinikal untuk memastikan mutu perkhidmatan yang cemerlang,cekap dan selamat kepada pesakit-pesakit oleh anggota dibawah jagaannya iaitu seluruh Penolong Pegawai Perubatan untuk semua gred.Unit ini juga dibentuk adalah untuk menjadikan pengurusan & pentadbiran Penolong Pegawai Perubatan adalah lebih sistematik mengikut piawaian yang ditetapkan serta menjaga kebajikan seluruh warga Penolong Pegawai Perubatan di Hospital UiTM.

Pembahagian skop tugas dan tanggungjawab Unit Penyeliaan Penolong Pegawai Perubatan terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu :-
  • Pengurusan Sumber Manusia
  • Pentadbiran
  • Penyeliaan Klinikal
  • Perkhidmatan Rawatan Pra Hospital & Ambulans
  • Pematuhan Akta & Peraturan
  • Pengurusan Pembangunan & Pendidikan
  • Jawatankuasa
“To be globally renowned academic healthcare centre”

Misi
“Enhancing humanities through professional development,impactful research and state of the art healthcare delivery”

Objektif
  • Merangka dan melaksanakan latihan jangka pendek dan jangka panjang secara berterusan serta berkesan kepada semua Penolong Pegawai Perubatan.
  • Memastikan sekurang-kurangnya 50% dari Penolong Pegawai Perubatan Hospital UiTM menlibatkan diri dalam sebarang aktiviti atau program yang dijalankan sama ada diluar mahupun di dalam Hospital.
  • Menjadikan sekurang-kurangnya 50% Penolong Pegawai Perubatan Hospital UiTM terbabit dalam sesi pembelajaran yang berterusan sebagai pengajar di Hospital UiTM.
  • Memastikan pengurusan serta pentadbiran Penolong Pegawai Perubatan adalah sistematik dengan mewujudkan dokumentasi yang terperinci dan sistematik untuk pentadbiran & pengurusan Penolong Pegawai Perubatan di masa akan datang kelak.
PENTADBIRAN & PENGURUSAN
PENGURUSAN ORGANISASI
  • Menyediakan visi dan misi Unit Penyeliaan
  • Menyediakan polisi dan objektif Unit Penyeliaan
  • Menyediakan struktur organisasi
  • Penglibatan berkenaan dengan peranan,justifikasi serta pengurusan bajet dan  sumber
  • Pengurusan penglibatan pendidikan pelajar Diploma Pembantu Perubatan yang menjalankan program klinikal di Hospital
JAWATANKUASA
  • Terlibat dalam Jawatankuasa di Hospital seperti Jawatankuasa Bencana Dalaman & Luaran,Jawatankuasa Kebakaran & Keselamatan,Jawatankuasa Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan dan sebagainya.
PENTADBIRAN
  • Ketua Penyelia Penolong Pegawai Perubatan menghadiri Mesyuarat Teknikal Penolong Pegawai Perubatan bagi membincangkan segala keperluan dan penambahbaikan mutu perkhidmatan
  • Menghadiri mesyuarat peringkat hospital yang diarahkan
PENGURUSAN SUMBER MANUSIA